MN Records

 

PRESSMEDDELANDE 9 OKTOBER 2019

Mona Nylin släpper ny singel och album

 

Mona Nylin har hyllats för sin röst och berörande musik. Efter flera år som konstnär och gatumusikant i Berlin och Tel Aviv är Mona Nylin tillbaka i Sverige och aktuell med en ny CD-produktion. Monas andra singel ”Du är så vacker” från kommande albumet ”Hela vägen hem” rullar nu på P4 Värmland och fredagen den 11 oktober släpper hon den tredje singeln, ”Säg som det är”. Den 12 oktober kommer det nya albumet att släppas fysiskt, som CD, samtidigt som hon är representerad på Värmlands Museums Höstsalongsvernissage, med ett av sina konstverk.


Musikvideon till singeln ‘Säg som det är’


Från ensamseglare till stimulerande samarbeten

– Från att ha suttit ensam i min egen studio med mina två tidigare CD-produktioner samarbetar jag på den här plattan med många olika musiker och arrangörer. Och den här gången är plattan helt på svenska. Det har alltid funnits en stark längtan i mig efter att komma hem. Och jag skriver om kärlek. En recensent skrev om min debut-EP, som jag släppte 2006: “Det blöder poesi i hennes ord, i hjärtat, i musiken…”. Och det är väl så det är tänker jag, jag skriver rakt ur hjärtat.

Bakgrund

Singer/Songwritern och bildkonstnären Mona Nylin gav ut EP:n “Child of God” 2006, och har sedan dess hyllats av både svenska och utländska kritiker och publik. “En röst som kan lyfta allt” skrev musiktidningen Groove, “Hon äger guldstrupe” tyckte TV4 Nyhetsmorgon. Kulturbloggen.com menade att hennes påföljande fullängdsplatta “Presence” som kom 2011 var “En av årets bästa skivor”.
– Det var min första EP som ledde mig utomlands, till New York, där jag spelade på klubbar i Brooklyn, Queens och på Manhattan, berättar Mona. Jag stack sedan vidare till Berlin. Efter första Berlinresan började jag med inspelningen av mitt debutalbum “Presence”. Kraften av all graffiti, gatukonst och gatumusik, och hela den undergroundkultur som existerar, fick mig att känna mig som hemma. Och vart jag än spelade kommunicerade jag med en publik som verkligen uppskattade originalmusik och dessutom ville köpa skivor. Jag fick ett enormt fint mottagande. På gatorna mötte jag de hemlösa och trasiga, som fann tröst i att höra mig sjunga. Jag fick i min tur ta del av deras berörande livsberättelser. Efter Berlin åkte jag till Tel Aviv och arbetade även där som gatumusikant, och spelade på barer och musikfestivaler.

En stark längtan hem

Albumomslag ‘Hela vägen hem’

– Jag har haft några spännande år utomlands, då jag fått uppleva andra kulturer, spelat mycket och mött väldigt många olika slags människor och livsöden. Nu ska jag åter in i “salongerna”. Men jag hoppas också kunna nå de som har det mindre ställt och de som lever på gatan här i Sverige. Jag har bjudit in organisationer som jobbar för att hjälpa – Stadsmissionen, Räddningsmissionen och i Stockholm dessutom en organisation som heter ”Ny Gemenskap”. De som inte kan betala får gå in gratis på mina konserter. Ja vill att alla ska kunna komma och lyssna. I Karlstad deltar jag i en stor konsert med insamling för stans hemlösa senare i höst.

Mona har släppt två singlar under året som gått och laddar nu för singel nummer tre samtidigt med albumsläppet. Hon släpper inte hela albumet med en gång på de digitala musikplattformarna, utan kommer att släppa låt för låt.
– Albumet släpps som CD och låtarna kommer att släppas som singlar digitalt allteftersom, säger Mona. Och, jag har gjort en liten ”Art Book” med texterna och fotat bilder till varje låt. Boken är en stor del av skivan. Jag arbetar också som bildkonstnär, och menar här, att musik och bild förstärker varandra. Jag jobbar även med rörlig bild, i mina musikvideoproduktioner.

Det blir en releaseturné med fyra konserter för Monas del. Den 12 oktober spelar hon på hemmaplan i Väse Kyrka utanför Karlstad, den 18 oktober i Johanneskyrkan i Malmö, 25 oktober i Andreaskyrkan på Södermalm i Stockholm och den 27 oktober i Hagakyrkan i Göteborg. Senare i höst/vinter beträder Mona Norsk mark då hon åker på kyrkoturné med Raymond Björling, sonson till Jussi Björling och Norske pianisten och sångaren Jakob Zethner som driver konsertarenan Villa Lunde på sydöstra kusten, inte långt från Oslo.
– Det ska bli roligt att sjunga med Raymond och Jakob. Vi har olika bakgrund och kommer att ge varandra av det var och en har utvecklat. Och kyrkorna är fina konsertlokaler. De ger en andlig närvaro. Där återspeglas längtan efter hemvisten i ett större perspektiv. Den sortens längtan har alltid funnits i mig.

Singeln släpps på alla musikplattformar den 11 oktober 2019. Albumet släpps som CD på releasekonserten den 12 oktober kl. 19:30 i Väse Kyrka och kommer att släppas låt för låt som singlar på de digitala plattformarna.


Singelrelease 11 oktober 2019: ”Säg som det är” (feat. Peter Hallström)
Albumrelease CD 12 oktober 2019: ”Hela vägen hem”

Artist och låtskrivare: Mona Nylin
Skivbolag: MN Records
Distribution: Amuse (digital), Netwerks (CD)
Co-write: Peter Hallström
Medverkande musiker: Peter Hallström piano och sång, Fredrik Landh bas, Clas Olofsson gitarr och steel guitar, Micke Dahlén trummor, Håkan Fredriksson percussion och orgel, Magnus Lorinius basfiol, Maja Molander cello, Maria Jonsson viola, Emelie Molander violin, Ida Danielsson violin, Emily Nelson cello, Marc Evitts violin och viola, Jonathan Järpehag midistråkar och syntar
Stråkarrangörer: Alfred Lorinius, Jonathan Järpehag
Mix/Mastering: Håkan Fredriksson www.headroom.se, Fredrik Landh www.studiorymdklang.com, Morten Lund www.lundslyd.no
Foto: Benjamin Goss, Mona Nylin
Layout: Ann Lundqvist

Singeln ”Säg som det är” är uppladdad i SR Musikportal

Soundcloudlänk för lyssning och nedladdning singel ”Säg som det är”: https://soundcloud.com/monanylin/02-sa-g-som-det-a-r-master-16b/s-qGBNW
Soundcloudlänk för lyssning albumet ”Hela vägen hem”: https://soundcloud.com/monanylin/sets/hela-vagen-hem/s-uG55x

CD-skivan skickas på begäran.

Pressfoton: https://nordicgigs.com/pressmedia/pressmedia-mona-nylin/
Artistsida Nordic Gigs: https://www.nordicgigs.com/mona-nylin
Hemsida: https://www.monanylin.com
YouTube: https://www.youtube.com/monanylin

Presskontakt: Mona Nylin tel: 076 296 70 47, e-post: monanylin@gmail.com